ЕЛБАСАН ПИЛЕ
Потребни состојки:
· 1 пиле
· 100 г путер
· 5 јајца
· 2 павлаки со Знак за квалитет
· 100 г кашкавал или 20 г пармезан со Знак за квалитет
· сол, Зачинал и масло
Начин на приготвување:
Пилето се посолува, се мачка со путер
и се пече во покриена тава сi додека поцрвени. Печено
се двои од коски, сето месо со кожата се сечка на коцки
и се враќа во маснотијата во која се печело пилето.
Се матат пет јајца со миксер, па се додаваат павлака
и Зачинал. Смесата се меша со месото, а одозгора се посипува
со пармезан, или со ситно рендан кашкавал.
Во загреана рерна се запечува додека добие црвена боја.
Се служи топло со гарнир по вкус.
Испечати ја страницата
|