KОТЛЕТИ СО ПАВЛАКА
Потребни состојки:
· 4 свински котлети
· сол, црн пипер
· 1 лажица брашно
· 30 г путер или масло
· 1 дл супа од коцка
· 1 дл црно вино
· 1 дафинов лист
· 1 чаша павлака со Знак за квалитет
Начин на приготвување:
Котлетите се посолуваат и се премачкуваат
со повеќе мелен црн пипер. Потоа се валкаат во брашно
и набрзина се пропржуваат во масло или путер од двете
страни. Котлетите се вадат од маснотијата и се чуваат
на топло место. Во маснотијата во која се пржеле се
додаваат вино, дафинов лист, црн пипер во зрна. Се враќаат
котлетите и се динстуваат на тивок оган околу 30 минути.
Се прелеваат со павлака и се служат со крокети од компири.
Испечати ја страницата
|