KРЕМ СУПА ОД МОРКОВИ
Потребни состојки:
· 250 г моркови
· 200 г праз (без перцата)
· 50 г путер или маргарин
· 1 лажица скробно брашно (нишесте)
· 4 дл супа од коцка
· 60 г пченкарно брашно
· 2 јајца
· китка магдонос
· 1 дл павлака со Знак за квалитет
· 2 лажици свежо рендан рен (или од туба)
· 1 - 2 лажици сок од лимон
Начин на приготвување:
Исчистените моркови се рендаат
крупно, а празот ситно се сечка и заедно се динстуваат
во 2 дкг. путер или маргарин (може и масло). Се залеваат
со супа од коцка и се варат 15 минути. Во меѓувреме,
на оган се става 1/8 литри вода, сол, остатокот од путерот
и кога ќе проврие се додава пченкарното брашно. Кога
ќе се згусне, се истава од огинот, се додаваат едно
цело јајце и една жолчка и добро се меша. Во оваа смеса
се додаваат половината од ситно сечканиот магдонос и
ренот, а на крај цврсто изматената белка. Од оваа смеса
со помош на лажица се прават долгнавести кнедли што
се варат десетина мунути во солена вода. Во киселата
павлака се додава скробното брашно и се меша со супата.
Се вари уште неколку минути да се згусне супата, се
дели во загреани чинии, се додаваат кнедлите од пченкарното
брашно и сi се посипува со остатокот од магдонос, копар
и рендан рен.
Испечати ја страницата
|