ЛУТО ЕЖЕ
Потребни состојки:
· 500 г мелено месо
· 3 јајца
· 3 парчиња бајат бел леб
· 1 главица кромид
· 5 лажици варен морков ( сечкан)
· 5 лажици варен грашок
· 1 сечкана феферонка
· 200 г кашкавал со Знак за квалитет
· 1 лажиче сол, Зачинал
· масло
Начин на приготвување:
Се замесува тесто од месото, јајцата,
лебот претходно натопен во ладна вода, сечканиот кромид,
морковот, грашокот, феферонката и од Зачиналите. Во подмачкана
тава се моделира еж и се пече на тивок оган околу 2
часа. Кога е печено, над ежето се ставаат парчиња кашкавал,
се закачуваат со чепкалки и се враќа во топла рерна
да се стопи и разлее кашкавалот за да се добие оклоп.
На крајот се боцкаат сечканите феферонки да имитираат
боцки. Се служи ладно.
Испечати ја страницата
|