МАТЕНИЦА СО ТИКВИЧКИ
Потребни состојки:
· околу 1 кг тиквички
· сол
· 3 јајца
· 50 г кајмак
· 500 г пченкарно брашно
· млеко со Знак за квалитет
· маст
Потребни состојки за прелевање:
· 1 јајце
· 100 г кајмак
Начин на приготвување:
Исчистените тиквички се сечкаат
на коцки, се посолуваат и се оставаат да се цедат. Одделно
се матат 3 јајца, се додаваат исцедените тиквички, 50
г кајмак и пченкарното брашно. Се додава толку млеко
за да се добие ни густо ни ретко тесто. Се пече во тепсија
во која има стопено лажица маст. Кога е печена, се вади
од рерна, се сече на парчиња, се прелева со матено јајце
со кајмак, и се враќа да се допече. Се служи топла.
Испечати ја страницата
|