МУСАКА ОД ЗЕЛЈЕ (Градинарска зелка)
Потребни состојки:
· 3 китки зелје
· 250 г мелено месо
· главица кромид
· 3 јајца
· чаша млеко со Знак за квалитет
· чаша кисело млеко со Знак за квалитет
· масло
· Зачинал
· сол и црн пипер
Начин на приготвување:
Зелјето се мие, се чисти од подебелите
делови и од рачките и се попарува со врела вода. Веднаш
се цеди. Во масло се пржат исечениот кромид и меленото
месо , и се додаваат сол, Зачинал и црн пипер. Во огноотпорен
сад се реди ред зелје, ред месо. Јадењето се прелива
со изматени јајца со млекко и се става во рерна да се
потпече. Готовата мусака се служи со кисело млеко.
Испечати ја страницата
|