МУСАКА ОД МЛАДИ ТИКВИЧКИ
Потребни состојки:
· 1 кг тиквички
· 1/2 кг мелено месо
· 2 главици кромид
· сол, црн пипер
· магдонос
· 6 јајца
· малку брашно
· масло
· чаша павлака со Знак за квалитет
· чаша кисела вода
Начин на приготвување:
Тиквичките се лупат и се сечат на тркалца
, се посолуваат и се оставаат да постојат околу половина
час. Потоа се прпелаат во брашно и јајца и се пржат
во загреано масло. Ситно исечениот кромид се пржи, се
додава меленото месо, се пропржува и се истава од оган.
Потоа се додаваат едно јајце, сол, црн пипер и исечкан
магдонос. Во подмачкан сад се редат ред тиквички, ред
месо, а одозгора треба да се заврши со тиквички. Мусаката
се прелева со изматените јајца со павлаката и кисела
вода и се става во рерна да се пече додека се впие целата
течност и додека јадењето добие убава боја.
Испечати ја страницата
|