ПЕЧЕНИ ДОМАТИ СО КАШКАВАЛ
Потребни состојки:
· 1 кг свежи домати
· 100 г путер
· 200 г овчи кашкавал со Знак за квалитет
· 3 јајца
· 200 мл млеко со Знак за квалитет
· 50 г кромид
· 30 г брашно
· 1/2 китка магдонос
· сол
Начин на приготвување:
Измиените домати се сечкаат на
потенки тркалести парчиња и внимателно се пржат додека
да бидат речиси готови. Се цеди маснотијата и во неа
се пржи ситно сечкан кромид. Се додава брашно и се промешува,
на што се додава млекото и се меша. Во тавче се редат
домати, се прелеваат со сосот и така додека да се потрошат
двете масти. Меѓу редовите се става рендан кашкавал
и се попрскуваат со остатокот со маслото во кое се пржеле
доматите. Јајцата се матат, се разредуваат со остатокот
од млекото, се посолуваат и се додава ситно исечкан
магдонос. Со оваа смеса се прелева јадењето и се става
во рерна да се пече.
Испечати ја страницата
|