ПИЛЕ НА ПРОЛЕТЕН НАЧИН

Потребни состојки:

· 1 пиле
· 4 л зејтин
· 40 г кромид
· 30 г сува сланина со Знак за квалитет
· 1/2 земичка
· 1 дл млеко со Знак за квалитет
· 2 јајца
· 2 лажици Зачинал
· 100 г конзервиран грашок
· 100 г конзервирани моркови
· магдонос
· 40 г путер

Начин на приготвување:

Наполу печено пиле се реже на градната страна и се полни со подготвениот фил, се обложува со парчиња путер и се става повторно да се пече околу 30 минути.
Филот се подготвува на следниот начин: се разматуваат млекото и јајцата, се додаваат Зачиналот, нарежаните земички на мали коцкички, исечканиот магданос, исечканата сланина, кромидот кој претходно е запржен, сето тоа добро се меша и на крај се додаваат грашокот и морковите изрежани на коцки.

Совет: Пред да го сервирате пилето, извадете го филот во чинијата како гарнир.

Испечати ја страницава Испечати ја страницата


Здружение напроизводители на месни и млечни производи во Македонија