ПИЛЕ НА ПРОЛЕТЕН НАЧИН
Потребни состојки:
· 1 пиле
· 4 л зејтин
· 40 г кромид
· 30 г сува сланина со Знак за квалитет
· 1/2 земичка
· 1 дл млеко со Знак за квалитет
· 2 јајца
· 2 лажици Зачинал
· 100 г конзервиран грашок
· 100 г конзервирани моркови
· магдонос
· 40 г путер
Начин на приготвување:
Наполу печено пиле се реже на градната
страна и се полни со подготвениот фил, се обложува со
парчиња путер и се става повторно да се пече околу 30
минути.
Филот се подготвува на следниот начин: се разматуваат
млекото и јајцата, се додаваат Зачиналот, нарежаните земички
на мали коцкички, исечканиот магданос, исечканата сланина,
кромидот кој претходно е запржен, сето тоа добро се
меша и на крај се додаваат грашокот и морковите изрежани
на коцки.
Совет: Пред да го сервирате пилето,
извадете го филот во чинијата како гарнир.
Испечати ја страницата
|