ПОЛНЕТИ КОМПИРИ
Потребни состојки
· 8 компири со слична големина
· 60 г маргарин
· 20 г брашно
· 2 дл млеко со Знак за квалитет
· 200 г шампињони
· 1 лажица Зачиналал
· 60 г сирење, исечкано на коцки со Знак за квалитет
· исечкани лук и магдонос
· црн пипер
Начин на приготвување:
Компирите се лупат и се варат. Полусварените
компири се цедат, се издлабуваат и се полнат со филот.
Начин на приготвување на филот:
На растопениот маргарин му се додаваат
брашно и "Зачиналал". Полека се додава млекото
и се вари додека сосот се згусне. Посебно, на маргарин,
се пржат шампињоните, а потоа им се додаваат сирењето
и исечканите лук и магдонос. На крај се додава црн пипер.
Наполнетите компири се ставаат во подмачкана
тепсија и се печат во рерна околу 20 минути. Се служат
со разни салати.
Време на приготвување: околу
45 минути.
Испечати ја страницата
|