ПОЛНЕТИ ПАЛАЧИНКИ
Потребни состојки:
За тесто:
· 4 јајца
· 100 г брашно
· 1,5 дл млеко со Знак за квалитет
· 40 г пармезан
· сол, црн пипер
За фил:
· 150 г кашкавал со Знак за
квалитет
· 1 дл кисело млеко со Знак за квалитет
· 30 г пармезан
· сол, црн пипер
За прелив:
· 400 г излупени домати
· 100 г путер
· магдонос
· 1 лажица Зачинал
Начин на приготвување:
Состојките за тесто се мешаат (класично,
како за сите други видови палачинки), па се пржат десетина
парчиња. Се полнат со филот кој се приготвува на следниот
начин: кашкавалот се сече на ситни коцкички, се меша
со кисело млеко, пармезан и се додаваат малку сол и
црн пипер.
Наполнетите палачинки се редат во огноотпорен сад.
На зејтин се пржат излупените домати, се додава Зачинал
и малку магдонос. Со таа смеса се прелеваат паличинките
и се ставаат во рерна дваесетина минути да се потпечат.
Испечати ја страницата
|