ПОТПЕЧЕН КАРФИОЛ
Потребни состојки:
· 1 кг карфиол
· 30 г брашно
· 100 г маргарин
· 3-4 дл млеко со Знак за квалитет
· 1 лажица Зачинал
· мускатно оревче
· 1 жолчка од јајце
· магдонос
Начин на приготвување:
Карфиолот се вари. Во тава се топи маргаринот,
се додава малку брашно и се залева со топло млеко. На
смесата n се додава Зачинал и мускатно оревче и така се
остава да врие малку. Кога ќе се свари смесата, се додаваат
магдоносот и жолчката.
Варениот карфиол се става во огноотпорен сад, се прелева
со сосот и се става во рерна да се потпече. Се служи
како топло јадење или како додаток со некакво печено
месо.
Време на приготвување: околу
30 мин
Испечати ја страницата
|