РОЛАТ ОД БЕЛО ПИЛЕШКО МЕСО
Потребни состојки:
· 1 пиле од 1,800 кг
· 200 г печурки
· 200 г сува сланина со Знак за квалитет
· 2 дл /една чаша / бело вино
· 1 лажица брашно
· 1 лажица Зачинал
· 1 дл масло
· 1 китка магдонос
· 1 сварен морков
· 2 лажици кисела павлака со Знак за квалитет
· сол, црн пипер
Начин на приготвување:
Од пилето се вади белото месо, се одвојува
од коски, а останатото месо, посолено се вари додека
да омекне. Потоа се вади од супата, се става во тава,
се прелева со 1 дл масло и се пече во рерна околу 20
мин. на температура од 250 степени. Печеното месо се
одвојува од коските и ситно се сечка.
Се зема маснотијата во која се печело месото и на неа
се пропржуваат печурките, потоа се додаваат сечканата
сланина, една лажица брашно, сол, Зачинал, црн пипер,
вино, исечканото пилешко месо, павлаката, морковот и
магдоносот. Смесата се изедначува, се покрива со капак
и се става на оган околу 5 мин. Со оваа смеса се полнат
кошнички.
Кошнички:
2,5 дл млеко се става во длабок сад,
се мати едно јајце , 2 лажичиња прашок за печиво, едно
лажиче сол, 150 г брашно.
Во половина литар загреано масло се загрева црпалка.
На загреаната црпалка од надворешната страна се истура
приготвената смеса. Се пушта во маслото и се притиска
на дното од тенџерето за да се добие саканата форма,
а потоа, кога ќе се зрумени, се вади и се одвојува од
црпалката.
Кошничките се полнат со приготвената смеса.
Од белото месо се прават шницли и се толчат. За тоа
време се подготвува фил:
Фил:
150 г. кашкавал и 150 г. сува сланина,
се сечкаат на коцки , се додаваат две белки цврсто изматени,
еден морков и една китка магдонос. Шницлите се солат,
им се додава и малку Зачинал, се става филот и се виткаат
во ролат. Се врзуваат со конец или се закачуваат со
игли за печење месо.
На 3 дл масло се пропржуваат ролатите додека добијат
румена боја. Потоа се вадат од маслото, се ставаат во
друго тенџере во кое има малку вода и маснотија од пржењето
и се динстуваат на тивок оган околу 1,30 ч. Готови и
оладени, ролатите се сечат на тркалца и се гарнираат
по желба.
Испечати ја страницата
|