РОЛАТ ОД МЕСО
Потребни состојки:
· 900 г свинско или телешко месо
· 3 тврдо варени јајца
· 150 г пилешки џигери
· 1 лажица Зачинал
· 2 лажици маст
· црн пипер, сол
· 2 лажици кисело млеко со Знак за квалитет
Начин на приготвување:
Месото се реже на две големи парчиња
и се тенчи со чукање. Остатоците од месото се мелат,
па заедно со иситнетите џигери се пржат на малку зејтин.
Се додаваат црн пипер, сол, Зачинал, исечканите јајца,
киселото млеко и сето тоа добро се меша.
Парчињата месо се посолуваат и се мачкаат со подготвениот
фил, се виткаат во форма на ролат и се врзуваат со конец.
Вака подготвениот ролат се пропржува од сите страни
на маст, а потоа полека се пржи во затворен сад, со
дотурање вода. На крајот, за да добие црвена боја, се
потпекува во рерна околу 15 мин.
Испечати ја страницата
|