ШНИЦЛИ СО СПАНАЌ
Потребни состојки:
· 8 телешки шницли
· 1 кг спанаќ или зелка
· сол, црн пипер, брашно, путер или масло
· 1 дл вино
· 1 дл павлака со Знак за квалитет
· малку вино
Начин на приготвување:
Шницлите се посолуваат, се премачкуваат
со црн пипер, се валкаат во брашно и се пржат во врело
масло или загреан путер (путерот никогаш не треба многу
да се загрева). Спанаќот се вари во посолена вода, а
потоа се цеди. Во загреана тепсија се става спанаќот
а врз него се редат шницлите. Во тавата во која се пржеле
шницлите се додаваат вино и павлака и се вари 2-3 минути.
Со овој сос се прелеваат спанаќот и месото и се служи.
Испечати ја страницата
|