СОЛЕНА ПОГАЧА ОД ПЧЕНКАРНО БРАШНО
Потребни состојки:
· 1 кг пченкарно
брашно
· 250 г масло
· 500 г спанаќ
· 250 г сирење со Знак за квалитет
· јогурт со Знак за квалитет
· сол
Начин на приготвување:
Тепсијата во која ќе ја приготвувате
солената погача попрскајте ја добро со масло, потоа
посипете еден слој од брашното со дебелина од еден прст,
а одозгора попрскајте ја со солена вода, да биде натопено
сето брашно, но да не биде многу водено. Потоа попрскајте
ја сето со масло и ставете го приготвенит фил
Измијте го спанаќот, исечете го ситно, посолете го и
изгмечете го малку со раце, па додајте го претходно
издробеното сирење.
Врз филот пак посипете брашно и попрскајте ја со вода
и со масло како претходната кора, и ставете ја солената
погача да се пече. Кога ќе се испече, извадете ја од
рерната, попрскајте го со топол јогурт и покријте го
за да го впие јогуртот. Се служи топла, со јогурт или
кисело млеко.
Испечати ја страницата
|