СУПА ОД ПРАЗ
Потребни состојки:
· праз
· масло
· леб
· кашкавал со Знак за квалитет
· сирење со Знак за квалитет
· црн пипер, сол
Начин на приготвување:
На масло пропржете околу 100 г
ситно исечен праз, додајте една лажица брашно и продолжете
го пржењето, сi додека не се вцрви брашното, потоа налејте
1 л вода, ставете сол и неколку зрна црн пипер и оставете
ја супата да зоврие.
Посебно испржете леб исечен на коцки, па при сервирање
во чинијата за супа ставете првин од пржените лепчиња,
посипани со изрендани кашкавал и сирење, па врз тоа
сипете ја супата и оставете ја да постои поклопена десетина
минути. Пред да ја сервирате, промешајте ја и ставете
малку црн пипер.
Испечати ја страницата
|