СУПА ОД КОМПИРИ И КИСЕЛЕЦ

Потребни состојки:

· 1/2 кг компири
· 1 литар бистра супа
· 5 дл млеко со Знак за квалитет
· 100 г ситно исечен киселец
· 50 г маст
· коцки од бел леб
· 50 г путер

Начин на приготвување:

Компирите излупете ги, ставете ги да се варат во солена вода, а потоа изгмечете ги во друг сад. Постепено додавајте ги млекото, киселата павлака и супата. Потоа додајте го киселецот, претходно пропржен на маста и варете ја смесата 10 минути.
Пред да ја сервирате супата, Зачиналете ја со остатокот од павлаката и посолете ја по вкус.
Се служи со коцки од бел леб, пропржен на путер.

Испечати ја страницава Испечати ја страницата


Здружение на производители на месни и млечни производи во Македонија