|
Добивање на Знакот за Квалитет |
|
|
Доделувањето на Знакот за квалитет е континуиран процес
на кој му претходат повеќе последователни фази,
при што секоја од фазите е елиминаторна:
|
|
|
I
Фаза |
Производителот
на млечни/месни производи станува член на Здружението. |
II
Фаза |
Доставување
на барање од производителот, со листа на потенцијални
производи за добивање на Знакот за квалитет. |
III
Фаза |
Дефинирање
на стандардна производствена процедура за секој предложен
производ за добивање на Знакот за квалитет. |
IV
Фаза |
Физичка
инспекција на производствениот капацитет (објект,
вработени, суровини, преработка, пакување, дистрибуција). |
V
Фаза |
Лабораториски
тестирања на хемиските и микробиолошките параметри
на суровините и на потенцијалните производи за добивање
на Знакот за квалитет во лабораторијата на Здружението. |
VI
Фаза |
Испитување
на потенцијалните производи на Ветеринарниот институт
- Скопје, со цел да се потврди дека истите се во согласност
со македонските правилници, дефинирани со закон. |
VII
Фаза |
Органолептичко
испитување на производите од независен тим за сертификација,
при што се оценуваат следниве параметри:
Изглед |
Мирис
|
Текстура |
Боја |
Конзистенција |
Вкус |
|
VIII
Фаза |
Доколку
гореспоменатите испитувања и анализи дадат позитивни
резултати, тимот за сертификација доставува до Здружението
препорака за сертификација на производите со Знак
за квалитет. |
IX
Фаза |
Управниот
одбор на Здружението ги верификува производите
со Знак за квалитет. |
|
|
|