Одземање на Знакот за Квалитет

Еднаш испитаните здравствена исправност, состав и својства на производот, како и технолошкиот процес, производствените капацитети и суровини, континуирано се проверуваат за да се утврди  постојаноста на квалитетот на производите. Испитувањата се вршат барем еднаш месечно. Доколку при контролните испитувања производот со Знак за квалитет не ги исполнува предвидените услови, се преземаат мерки за поправање на пропустите кои довеле до нестандарден квалитет или за одземање на Знакот.

I Фаза
Отстапување од стандардите за здравствена заштита, хемиски состав, органолептички својства и производствен погон (присуство на патогени микроорганизми или на отровни материјали во примерокот или примероците)

II Фаза
Стопирање на производството во погонот

III Фаза
Повлекување на сите производи со позитивен резултат

IV Фаза
Испитување на сите производи и на околината




Позитивен резултат


Негативен резултат


V Фаза
Повлекување на сите производи со позитивен резултат

V Фаза
Повторно започнување со производство


VI Фаза
Испитување на сите производи
VI Фаза
Периодично забрзано испитување*

 

*Во рок од 30 дена мора да се отстранат отстапувањата, со интензивно периодично испитување.



Позитивен резултат


Негативен
резултат


VII Фаза


Повторување
на испитувањата сe додека не се лоцира и отстрани проблемот

 

VII Фаза
Повторно започнување со производство


VIII Фаза
Периодично забрзано испитување*

 


Здружение на производители на месни и млечни производи во Македонија