ЈАГНЕШКА ЧОРБА

Потребни состојки:

· 750 г јагнешко месо
· половина јагнешка глава
· една главица кромид
· зеленчук за чорба
· црн пипер
· брашно
· масло
· црвен пипер
· една жолчка од јајце
· кисело млеко или павлака Знак за квалитет
· киселина и еден филџан ориз.

Начин на приготвување:

Главата и месото исечете ги на парчиња, измијте ги, оставете ги во сад и залејте ги со околу два литра студена вода. Кога ќе зовријат, ставете, по вкус, зеленчук, магдонос, кромид и неколку крупни зрна црн пипер. Чорбата воопшто не смее да врие силно. Откако ќе поврие околу два часа, во помал сад ставете 2-3 лажици масло. Кога ќе се загрее, ставете две лажици брашно, пропржете го да добие жолта боја, додајте на врвот од ножот црвен пипер и запржете ја чорбата. Запржена, чорбата треба да поврие половина час на тивок огин.
Пред да се претури чорбата во садот во кој ќе се служи, мора да се процеди, а потоа и да се Зачинали. Во посебен сад изматете ја жолчката, додајте една чаша кисело млеко или три лажици кисела павлака, добро изматете ги и, мешајќи постојано, истурајте ја смесата во врелата чорба.
Откако ќе се процеди, добро е во чорбата да се свари еден филџан ориз.
По вкус можете да додадете киселина или лимон.

Испечати ја страницава Испечати ја страницата


Здружение напроизводители на месни и млечни производи во Македонија