МЕДИТЕРАНСКА САЛАТА
Потребни состојки:
· 200 г ориз
· 250 г грашок
· 250 г моркови
· 100 г колбас паризер со Знак за квалитет
· 1 мала главица кромид
· 1 лажица Зачинал
· сол, црн пипер, магдонос, зејтин и вински оцет за
Зачинал
Начин на приготвување:
Се вари оризот посебно. Исто така,
се варат и грашокот и морковите во солена вода. Варениот
зеленчук и ориз се цедат, а морковите и паризерот се
режат на ситни коцкички, па заедно се мешаат. Ситно
исечканиот кромид, магдоносот, црниот пипер и Зачиналот
се ставаат во 1 дл вода и кратко се варат, потоа таа
смеса топла се прелева преку зеленчукот. На крај се
додава вински оцет и добро се меша. Салатата се сервира
во стаклени чаши и се служи како предјадење.
Испечати ја страницата
|