ОХРИДСКИ ПИПЕРКИ
Потребни состојки:
· 1 кг пиперки (8 за полнење, за затворање)
· 300 г младо кравјо сирење со Знак за квалитет
· 200 г трапист
· 100 г кашкавал со Знак за квалитет
· 80 г шунка со Знак за квалитет
· Зачинал, сол
· 80 г зејтин
· 4 јајца за прелевање
Начин на приготвување:
Пиперките се мијат и им се отсекува дршката.
Трапистот, кашкавалот и шунката се сечат на коцки од
по 1 см и му се додаваат на издробеното младо сирење.
Потоа се додава Зачинал, убаво се меша и се полнат пиперките.
Секоја пиперка се затвора со парче пиперка и се ставаат
на зејтин да се пржат околу 15 мин. Кога пиперките ќе
омекнат од сите страни, се зголемува температурата и
се прелеваат со кајгана. Кога ќе се испржат се служат
топли.
Испечати ја страницата
|