ПИЛЕШКА ТАВА
Потребни состојки:
· 1 кокошка
· 1 главица кромид
· 500 г печурки
· 200-300 г кашкавал со Знак за квалитет
· 1 павлака со Знак за квалитет
· 3 јајца
· ориз
· Зачинал
· сол
· црн пипер
· црвен пипер
Начин на приготвување:
Кокошката се вари, се вадат коските
и потоа месото се сечка. Во тавче се става сечкан кромид
да се потпржи, потоа 1 чинија сечкани печурки. Кога
ова ќе се испржи, во печурките се ставаат ориз, Зачинал,
сол, црн пипер, црвен пипер, се запржува и се полева
со водата од кокошката. Потоа се става во тава да се
потпече 5-10 мин. Кога ќе се извади, се додава исечканото
пилешко месо и повторно се става да се потпече 10 мин.
Се вади и се додаваат 200-300 г рендан кашкавал и повторно
се потпекува 10 мин. На крај се матат 1 павлака и 3
јајца и се посипува одозгора и пак се потпекува 10-15
мин.
Испечати ја страницата
|