ПИЛЕШКА ТАВА

Потребни состојки:

· 1 кокошка
· 1 главица кромид
· 500 г печурки
· 200-300 г кашкавал со Знак за квалитет
· 1 павлака со Знак за квалитет
· 3 јајца
· ориз
· Зачинал
· сол
· црн пипер
· црвен пипер

Начин на приготвување:

Кокошката се вари, се вадат коските и потоа месото се сечка. Во тавче се става сечкан кромид да се потпржи, потоа 1 чинија сечкани печурки. Кога ова ќе се испржи, во печурките се ставаат ориз, Зачинал, сол, црн пипер, црвен пипер, се запржува и се полева со водата од кокошката. Потоа се става во тава да се потпече 5-10 мин. Кога ќе се извади, се додава исечканото пилешко месо и повторно се става да се потпече 10 мин. Се вади и се додаваат 200-300 г рендан кашкавал и повторно се потпекува 10 мин. На крај се матат 1 павлака и 3 јајца и се посипува одозгора и пак се потпекува 10-15 мин.

Испечати ја страницава Испечати ја страницата


Здружение напроизводители на месни и млечни производи во Македонија