ПИРОШКИ ОД БАТАЦИ
Потребни состојки:
· пилешки батаци
· шунка со Знак за квалитет
· кашкавал со Знак за квалитет
· кисели краставички
· брашно
· 2 јајца
· презла
· лимон
· 1 лажица сенф
· лук
· ореви
· магдонос
· мајонез
Начин на приготвување:
Најпрвин од пилешките батаци се
вадат кожата и коските. Потоа се солат и се чукаат како
за шницли. На секое парче шницла се става парче долгнавеста
шунка, 1 парче кашкавал и кисела краставичка. Се витка
во ролат, се става во брашно со сол, потоа се натопува
во матено јајце и на крај се валка во презла и се пржи
во врел зејтин 10 мин.
Се служи со пире и сос, а одозгора се ставаат лимон
исечен на кругови и магдонос.
Сос: 1 лажица сенф, жолчка од варено јајце, 1
ситно сечкана краставичка, лук, малку сечкани ореви,
магдонос и мајонез.
Испечати ја страницата
|