ДОМАШНО РИЗОТО

Потребни состојки:

· 200 г варен ориз
· 200 г варен грав
· 60 г маргарин
· 50 г целер
· 100 г свинско месо
· 100 г крањски колбас со Знак за квалитет
· 1 зелена пиперка
· 100 г домати
· 1 лажица Зачинал
· 0,5 дл црно вино
· сол, црн пипер

Начин на приготвување:

На маргарин се пржат ситно исечканиот целер и свинското месо исечено на коцки. Потоа се додаваат крањскиот колбас, изрежан на кругови, зелената пиперка, изрежана на крупни кругови, "Зачиналал" и доматите. Сите заедно се пржат додека не омекнат, постепено долевајќи вода. На крајот се додаваат сварените грав и ориз, црниот пипер и црното вино.

Испечати ја страницава Испечати ја страницата


Здружение на производители на месни и млечни производи во Македонија