ДОМАШНО РИЗОТО
Потребни состојки:
· 200 г варен ориз
· 200 г варен грав
· 60 г маргарин
· 50 г целер
· 100 г свинско месо
· 100 г крањски колбас со Знак за квалитет
· 1 зелена пиперка
· 100 г домати
· 1 лажица Зачинал
· 0,5 дл црно вино
· сол, црн пипер
Начин на приготвување:
На маргарин се пржат ситно исечканиот
целер и свинското месо исечено на коцки. Потоа се додаваат
крањскиот колбас, изрежан на кругови, зелената пиперка,
изрежана на крупни кругови, "Зачиналал" и доматите.
Сите заедно се пржат додека не омекнат, постепено долевајќи
вода. На крајот се додаваат сварените грав и ориз, црниот
пипер и црното вино.
Испечати ја страницата
|