ШНИЦЛИ ЕСТЕРХАЗИ
Потребни состојки:
· 3 - 4 бифтеци
· маст, сол, црн пипер
· 2 китки зеленчук за супа
· 2 главици кромид
· 1 лажица брашно
· 1/4 супа од коцка
· сок од половина лимон
· малку црно вино
· 1/8 литри павлака со Знак за квалитет
Начин на приготвување:
Месото се трие со сол, се мачка со црвен
пипер и се пече во рерна, сi додека се вцрви. За време
на печењето, одвреме - навреме се премачкува со маст.
Исчистениот зеленчук се сече, се сече и кромидот и заедно
се пржат во маст. Потоа се додава брашно, се промешува,
се додава супа и се вари додека да се згусне. Потоа
се цеди, се додаваат сок од лимон, малку вино и павлака,
сол и црн пипер и се става во чинија во која ќе се служи.
Над сосот се реди месото исечено на шницли.
Испечати ја страницата
|