УКРАИНСКИ БОРШЧ
Потребни состојки:
· 500 г телешко месо
· 2 моркова
· 2 - 3 главици кромид
· 2 - 3 компира
· телешка супа (или од коцка)
· целер, магдонос
· црн пипер во зрна
· дафинов лист
· кисело млеко или павлака со Знак за квалитет
Начин на приготвување:
Месото се сече на парчиња (колку
половина кутија кибрит), се полева со студена вода и
се вари 10 минути, при што постојано се отстранува пената.
Супата потоа се цеди, а месото повторно се враќа во
течноста. Се додаваат дафинов лист, црн пипер во зрна,
целер (сечена главица или листови) и се продолжува со
варењето. Во меѓувреме, морковите и кромидот, претходно
исчистени, се сечкаат и набрзина се пржат во загреано
масло. Потоа кромидот и морковите се додаваат во супата
и уште се додава супа од коски или од коцка. Кога боршчот
е речиси готов, се отстранува целерот и се додава ситно
сечкан магдонос. Врие уште некое време. Се сервира со
густо кисело млеко или со кисела павлака.
Испечати ја страницата
|